I sluttfasen av Namdalens historie – bind 3

I over to år har Øystein Idsø Viken holdt på med storprosjektet å samle Namdalens historie gjennom de siste 175 årene mellom to permer. Nå er han i sluttfasen av arbeidet, som skal være ferdig i løpet av første halvår i 2023. Boka lanseres neste høst – og byr på stoff som kan skape debatt.

MANGE PERSPEKTIVER: Neste høst lanseres tredje og – foreløpig – siste bind i historien om Namdalen. Det er historiker Øystein Idsø Viken som har jobben med å skrive den, og han er opptatt av å få fram mange ulike perspektiver. – Dette er ikke den ene historien, men flere historier. Det skal ikke bare være den middelaldrende hvite mannen med makt sin historie, men hvordan det har vært å være ulike namdalinger i denne perioden, sier han. Foto: Espen Fossland

NAMDALEN: Det har vært mye jobb med disponering og spissing av stoff fra en periode på 175 år – som skal få plass på 400 sider.

– Nå har ikke jeg jobba med den her type prosjekt før, så det var vanskelig å vite hva man skulle forestille seg. Det har gått etter planen, men det er mange tema og mye stoff å sette seg inn i, så det er et omfattende arbeid. Jeg prøver å fange opp en bredde av ulike perspektiv på fortida.

I tillegg til historiske kilder har han også gjennomført samtaler med nålevende kilder innenfor spesifikke emner.

– Jeg ønsker å få fram folks opplevelser også. Det finnes en del minnemateriale for mye av perioden. Minoritetshistorie er det skrevet mindre om, og der er folks personlige opplevelser viktigere for å få fram historien i det hele tatt – både for skeive, samer og innvandrere.

Les hele saken i Namdalsavisa (+)