Einar Hilsen

Einar Hilsen

Einar Hilsen ble født i Drammen 30. april 1878, døpt med bl.a. Bjørnstjerne Bjørnson som fadder. Hans foreldre var sorenskriver Nils Otto Hilsen (1829- 1912), og Birthe Caroline f. Sandager (1835- 1909). Nils Hilsen ble utnevnt til sorenskriver i Namsos i 1883, hvor familien ble bosatt i mange år.

Einar Hilsen

Noen år etter middelskolen traff Einar Alvhild Olava Margrethe Havig som han giftet seg borgerlig med i 1899. De fikk fire barn. Etter lokal målestokk var det en velstående familie Hilsen ble gift inn i.

Tidlig viste Hilsen seg å være en god taler med en god penn. Han var bl.a. aktiv i etableringen av Namsos arbeiderorganisasjon», forløperen til Namsos Arbeiderparti. I tidlig alder startet han de to avisene «Framsteg» og «Nauma». Hilsen var en aktiv og freidig mann som hadde lett for å komme opp i konflikter med personer i ulike posisjoner.

I 1906 flyttet hele familien til Danmark. Deretter slo han se ned i Christiania noen år. Reiselysten som han var forlot han familien i 1914 og dro til Amerika hvor han ble aktiv på foredrags og forfatterfronten. Her traff han Olga Kjenstad, opprinnelig fra Snåsa, som han giftet seg med i 1918. De fikk to barn.

På slutten av 1920 tallet var han med på å etablere Naumdøla Samband i Amerika, en forening som tok mål av seg til å vedlikeholde og bedre forholdet mellom utflytterfolket og Namdalen.

I 1934 bestemte familien seg for å flytte til Norge, men resultatet ble at han kom uten Olga. I Oslo livnærte han seg bl.a. med å holde foredrag, skrive for norske og amerikanske aviser og selge aksjer.

Einar Hilsen døde 11. august 1936, 58 år gammel.

Mer kan leses om Einar Hilsen i vedlagte PDF dokument.

Klikk på dokumentet for å lese/laste ned.

John H. Stamnes